Amintirile unui om mare

Am incheiat de cateva zile cartea de amintiri a lui Neagu Djuvara (“Amintiri din pribegie”). Considerat de catre editura, un best seller pe 2010, mie mi se pare mai degraba o reusita a genului memorialistic. Un om mare scrie in cuvinte simple despre trecutul lui si nu ajungi sa te plictisesti deloc. Iata reusita!

Desigur, prin formatia lui istorico-diplomatica, nu scapa de pacatul insiruirii de arbore genealogic si pe mine m-a cam pierdut pe alocuri in hatisul de nume, neamuri, rubedenii, relatii. Altfel, te gasesti in fata multor amanunte picante, cusururi si calitati ale unor personalitati inter si postbelice care in felul acesta devin mai familiare cititorului. Perioada franceza sau pre-africana este una de cautari pentru Neagu. Schimba multe slujbe, ar vrea sa faca multe pentru tara, pentru cei de-acasa… dar prea putine se materializeaza in fapt. Atasamentul lui fata de tara razbate din fiecare pagina, dar diaspora noastra e macinata de lupte interne, occidentalii se tem sau nu vor sa asculte, securisti mascati ajung sa faca lobby nociv tarii in occident cu mult succes, asa ca situatia Romaniei ramane disperata prea multi ani. “Ce mai stai, Neagule?”

Printr-o intamplare, Djuvara ajunge in Niamey si incepe o viata noua, complet diferita de ce stia pana atunci. Experienta lui africana aduna “kilometri de tabla ondulata”, obiceiuri ciudate, un doctorat, cateva carti (dintre care una chiar frivola!), temperaturi insuportabile si multe ore de calarie. In final, Djuvara mi-a devenit foarte drag. Cartea este un exercitiu de sinceritate si te indeamna sa mai vrei sa citesti de acelasi autor.

Ultimele pagini, legate de Romania de dupa 1989 sunt foarte triste! Este Romania exilatului intors cu atatea sperante in tara, dar care ajunge profund dezamagit chiar dupa primele ore petrecute pe meleagurile mioritice. Eu ma bucur totusi ca Djuvara a ales pe termen lung tot Romania. “Este bine, Neagule?” 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: