Heinrich Boll – Fotografie de grup cu doamna

Se spune ca  inceputul unui roman este decisiv: “Eroina actiunii din prima parte este o femeie de patruzeci si opt de ani, nemtoaica; are inaltimea de 1.71 m si greutatea de 68.8 kg (in haine de casa), asadar doar cu 300-400 grame decat greutatea ideala.” Astfel de pasaje te lovesc prea adeseori in cartea lui Heinrich Boll. Intreaga povestea este redata intr-un stil jurnalistic, dorit obiectiv. Sunt folosite anumite prescurtari enervante si contine chiar definitii de “lexicon”  la  stari sufletesti precum rasul, plansul sau fericirea (culmea!).

Istoria redata insa emotioneaza intr-un mod suspect (ca sa imi supun exprimarea stilului autorului). Caci este vorba despre iubire si razboi. Ce combinatie mai frumoasa ar putea exista?

Viata “celei mai bune fete germane” (titlu care i s-a acordat eroinei la varsta de doisprezece ani) este un sir intreg de intamplari nefericite pe care ea le depaseste pastrandu-si inocenta (toti cei pe care ii iubeste pier fie prea devreme, fie pur si simplu stupid, dar fara exceptie intr-un mod violent si tragic). Lena este un personaj ingenuu.

Si-l face iubit pe varul sau care moare rapid intr-o actiune aproape sinucigasa de razvratire pe timp de razboi, asa ca ramane sa ii reciteasca scrisorile pline de poezie si sa se aline singura in iarba-neagra din gradina. Cea mai buna prietena ii devine o calugarita evreica cu idei progresiste si un doctorat in stiinte medicale. Aceasta – Rahel pe numele ei – va muri in manastire ascunsa si infometata conform conditiilor de lagar riguros oferite de catre surorile ei. Lena ramane cu o fascinatie neostoita pentru fecale (in care Rahel stia sa “ghiceasca” boala/starea exacta a pacientului) si sa deseneze planse cu organele omenesti in marime naturala. Primul ei sot este atat de german si de neinspirat incat va fi o usurare pentru Leni sa afle ca a murit la datorie, pe campul de lupta (i-a castigat dispretul etern atunci a trebuit sa faca apel la “drepturile lui de sot” ca sa se culce cu ea).

Iar unica ei iubire matura, iscata in vremuri atat de neverosimile pentru astfel de sentimente, este cu atat mai nepotrivita si periculoasa cu cat subiectul ei este un rus pe nume Boris – prizonier al germanilor. Cartea le este dedicata. Autorul mentioneaza inainte de toate: “Lui Leni, Boris si Lev” (Lev este fiul lor). Cei doi se iubesc prin cavouri de cimitr in anii 1944 – 1945, profitand de orice bombardament aerian pe timp de zi si blestemand ca nu tin mai mult. Se apara de ochii iscoditori din jurul lor cu multa precautie, rugandu-se in gand: “sa vina americanii mai repede. ce naiba le ia atat?”. Spre finalul razboiului, cand in Germania (R.D.G.) puteai fi oricand impuscat in strada si era periculos deopotriva sa fii neamt sau rus, Leni s-a ascuns tot in cimitir alaturi de Boris si cativa prieteni/rude. Boris n-a fost returnat lui tatuca Stalin dar a avut ghinion. A murit intr-un lagar de munca. Iar Lena a ramas cu Lev caruia i-a citit de mic din Kafka, Trekl,  Holderin si cativa scriitori irlandezi si i-a cantat Schubert in fiecare seara (“canta dumnezeieste” conform declaratiilor vecinilor chiriasi). Inadaptat, Lev ajunge la maturitate in puscarie.

Autorul care are rol de povestitor-detectiv, se alege in urma cercetarilor facute asupra familiei Gruyten, cu o relatie cu o calugarita. Ajung sa locuiasca fericiti impreuna, ea renuntand definitiv la rasa. Este o fotografie descrisa scrupulos in stil nemtesc, dar nu lipsita de farmec. Va recomand s-o studiati. 🙂

 

3 Responses to Heinrich Boll – Fotografie de grup cu doamna

  1. RCA Ieftin says:

    Suna bine din rcenzia dvs! Probabil, merita citita. 🙂

  2. aiaciu says:

    well, nu m-am gandit sa dau un nume anume la ce am scris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: