Paris (#3) – jurnal de calatorie

Cred ca o sa ajungem sa plecam in urmatorul concediu inainte sa apuc sa termin povestea ultimei noastre excursii. 😀 Timpul a devenit un corset prea strans. Simt cum respiratia mi se accelereaza zi dupa zi in cursa timpului si parca tot in urma raman. Dar imi ofer un scurt ragaz, trag aer adanc in piept, inchid ochii si ma trezesc iar la Paris. Vad praful de pe aleea principala a gradinilor Tuileries in care ne-am inmuiat varfurile pantofilor inca din prima zi. Vad cheiul linistit al Senei care parca ne astepta de atata vreme sa il mangaiem cu pasii nostri. Vad cum ne tinem strans de mana si rememorez emotia vederii Turnului si apoi frica ce ma cuprinde cand liftul de sticla urca printre barele de metal, totul culminand cu entuziasmul meu descatusat – atunci cand de sus, vad orasul alb si perfect taiat de linii regulate cum ni se intinde cuminte la picioare. Il apar pe blond de curentul din varf cu esarfa mea noua si galbena luata din Bruxelles si radem impreuna de aerul arabesc pe care il capata astfel impodobit. Stam la cozi lungi pentru ultimul lift, si la urcare, si la coborare. O dupa-amiaza plina si frumoasa, dupa drumul naucitor cu Thalys-ul… Ma bucur ca un copil! Bucurestiul se afla la 1879 kilometri distanta. Iar noi sunteeeeeem in Paaaaaaaaaris! 🙂

  

In prima zi, am trecut in revista lucrurile mari si esentiale ale orasului. Am vazut Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Louvre, anticarii de pe cheiul Senei, ne-am plimbat pe Champs Elysees, am gustat din gofrele lor si am intrat in cateva magazine tipic frantuzesti (aici s-a enervat blondul pe metehnea femeilor de a nu se mai da iesite din magazin, cand nimeresc vreunul care le place!). Ne-am familiarizat repede cu reteaua lor complicata de metrou si am reusit sa ne descurcam perfect cu ajutorul hartii mici cat palma pe care ei o numesc “Paris au poche”.

 

  • Intrarea in Turn, costa 7.4 euro pana la al doilea nivel si 12 euro – pana sus de tot. Cozile de la baza, pornind de la oricare dintre picioarele de metal, merg foarte repede. Doar in asteptarea unicului lift care te plimba intre etajul 2 si varf, te poti enerva putin. Iar daca nu iti trece repede, atunci e decizia ta sa cobori pe scari. Numai intre baza si cel de-al doilea etaj sunt 1060 de trepte. 😛 De la cei 276 de metri inaltime ai ultimului nivel, se poate vedea panorama uimitoare a orasului, pe o intindere de 80 de kilometri.
  • Taxa de intrare in Arcul de Triumf este de 9 euro. Sus, in Arc, pe langa privelistea asupra “Marei Axe”, te intampina si un mic muzeu despre istoria constructiei, cu informatii prezentate pe videomonitor. “Marea Axa” se intinde pe 8 kilometri, incepand cu Piramida de Sticla a Louvre-ului si terminand cu Marele Arc din La Defense.
  • Pentru a circula in Paris cu autobuzul, metroul sau trenul, exista mai multe oferte si reduceri. Abonamentele “Paris-Visite” de o zi, de trei zile sau de cinci – pentru anumite zone (Parisul are 8 zone/sectoare in total) – sunt alegeri bune. Noi am avut “Paris-Visite” de 5 zile, pentru zonele 1,2,3 si ne-a costat 27.5 euro de persoana.
Advertisements

2 Responses to Paris (#3) – jurnal de calatorie

  1. Sabau Ioana says:

    PARIS! Orasul meu de vis!!!

  2. […] Paris (#3) – jurnal de calatorie June 2008 1 comment […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: